Poveži se s nama

Civilno društvo

HIT JE BIT’ MENTALNO FIT Edukacija o mentalnom zdravlju žena

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje prezentaciju s korisnim savjetima o tome kako olakšati stres i tjeskobu kod žena. Na lijevoj strani prezentacije nalazi se tekst s korisnim savjetima, dok je na desnoj strani slika žene koja sjedi na drvenom pristaništu gledajući prema jezeru i šumi.
Foto: Snimka zaslona

Mentalno zdravlje je jedan od ključnih čimbenika da žene sa i bez invaliditeta budu osnažene za sve izazove koje im društvo nameće i za sve ono što si same svojim ulogama zadaju

Savez društava distrofičara Hrvatske je prošlog petka, 22. prosinca 2023. godine proveo zadnju online edukaciju u sklopu projekta ‘Hit je bit’ mentalno fit’ na temu ‘Mentalno zdravlje žena’ koju je vodila Dragana Budimir, psihologinja u Savezu društava distrofičara Hrvatske.

U sklopu spomenutog projekta provedeno je osam edukacija – četiri online i četiri uživo – u suradnji s partnerom, Društvom distrofičara Zagreb. Projekt je financiran iz proračuna Grada Zagreba.

Mentalno zdravlje je jedan od ključnih čimbenika da žene sa i bez invaliditeta budu osnažene za sve izazove koje im društvo nameće i za sve ono što si same svojim ulogama zadaju.

Obrnuto od fraze ‘žena, majka, kraljica’ postavimo ‘kraljica, majka, žena’ jer dobrobit žena i njihovo zdravlje utječe na opće zdravlje svih članova društva.

Prečesto se naglašava da je zdravlje žena usko povezano s njenom ulogom majke i najčešće se definira kao reproduktivno zdravlje i s time se identificira. A što je s programima usmjerenima izravno na njihove potrebe kao žena?

Žene su češće podložne društvenim utjecajima koji dovode do mentalnih i psihosocijalnih teškoća. Cilj treba biti postići poboljšanje mentalnog zdravlja žena i djevojčica od djetinjstva pa do starosti i potrebne su politike koje će biti usmjerene na poboljšanje društvenog statusa žena ujedinjenog sa zdravstvenim politikama usmjerenim na cijeli spektar zdravlja žena.

Dragana Budimir govorila je i o ulozi roda i spola u mentalnom zdravlju žena. Često i danas spol određuje ulogu moći kad su u pitanju muškarci i žene.

Mentalno zdravlje žena je najbolje promatrati kroz životni vijek žene i njen razvoj.

U ranom djetinjstvu su poremećaji mentalnog zdravlja najčešće vezani uz hiperaktivnost, odnosno, ADHD.

Tijekom adolescencije izazovi za mentalno zdravlje mladih žena su depresija, anksioznost i poremećaji prehrane.

Problemi mentalnog zdravlja povezani s neproduktivnošću zrelije dobi vezani su za genetiku, biokemiju i hormone. Poznat nam je PMS, a žene koje imaju dijagnosticiranu anksioznost i depresiju mogu osjetiti simptome koji su teži, a jako ili ekstremno izražene simptome nazivamo predmenstrualni disforični poremećaj koji zahtjeva uključivanje liječnika.

Postporođajna depresija je stanje nakon poroda koje traje duže od dva tjedna i uključuje promjene raspoloženja, anksioznost, napadaje plaća ili panike, probleme s apetitom, spavanjem, osjećaj preopterećenosti. Dalje se javljaju poteškoće povezivanja s djetetom, gubitak energije, smanjeno zanimanje za brigu o djetetu, osjećaj beznađa, krivnje i slično.

Sljedeća je menopauza. Proces je to koji je izrazito izazovan, uzrokovan je jakim hormonalnim promjenama. Javlja se između 45 i 55 godine starosti. U tijelu se događaju ogromne vidljive i nevidljive promjene koje utječu na mentalno zdravlje i otkrivaju u kolikoj mjeri je ono narušeno. Menopauzi prethodi perimenopauza, priprema za menopauzu u kojoj žena ima priliku usmjeriti prema sebi, povezati se sa sobom i prihvatiti promjene koje dolaze.

Kod starije odrasle dobi izazov je demencija, a većina svih demencija uzrokovana je Alzheimerovom bolešću.

I na kraju, destigmatizacija mentalnog zdravlja žena počinje sa svakom od nas.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Civilno društvo

U Osijeku održan okrugli stol o zaštiti prava ranjivih osoba

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje sastanak u konferencijskoj sali. Nekoliko ljudi sjedi za velikim drvenim stolom. Na zidu je projekcija video konferencije s nekoliko sudionika prikazanih na ekranu. U prostoriji su mikrofoni postavljeni na stolovima i nekoliko boca vode. Lusteri vise sa stropa i zid je obojen svijetlom bojom.
Foto: posi.hr

Cilj organizacije okruglog stola bio je okupiti stručnjake, aktiviste i zainteresirane pojedince kako bi u razgovoru o izazovima i mogućnostima u zaštiti prava ranjivih skupina podijelili iskustva i primjere dobre prakse

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s Pravnim fakultetom Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku DKolektivom organizirali su dana 28. lipnja 2024. godine okrugli stol pod nazivom ‘Zaštita prava ranjivih osoba s posebnim naglaskom na žene, osobe s duševnim smetnjama i LGBTIQ+ populaciju‘.

Na okruglom stolu je prisustvovala savjetnica pravobranitelja Tatjana Kukec iz Područnog ureda Osijek.

Okrugli stol održan je u prostoru Vijećnice Pravnog fakulteta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a isti je bilo moguće pratiti i putem videolinka.

Panelisti i panelistice okruglog stola bili su: Ksenija Turković, Sunčana Roksandić i Dario Čepo s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Anita Blagojević s Pravnog fakulteta Osijek, Lejla Šehić Relić iz DKolektiva – organizacije za društveni razvoj, Nina Sauerborn iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, dok se stručnjakinja iz SAD-a, Dara Parvis s Temple Universityja, sudjelovanju na okruglom stolu pridružila putem videolinka, kao i predstavnici Američke ambasade koji su okrugli stol pratili na isti način.

Cilj organizacije okruglog stola bio je okupiti stručnjake, aktiviste i zainteresirane pojedince kako bi u razgovoru o izazovima i mogućnostima u zaštiti prava ranjivih skupina podijelili iskustva i primjere dobre prakse.

Izvor: posi.hr

Nastavi čitati

Civilno društvo

UDRUGA ZA SINDROM DOWN RIJEKA Pametna udruga – pokretač promjena u zajednici

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje grupu djece u prostoriji koja izgleda kao pozornica ili prostor za vježbanje. Na podu su razbacani različiti rekviziti poput lopti i balona. Djeca su raspoređena po cijelom prostoru, neki stoje, neki sjede na podu, a jedna osoba je u pokretu. Prostorija je osvijetljena umjetnim svjetlom.
Foto: Udruga za sindrom Down Rijeka 21

Tijekom projekta izrađene su četiri slikovnice, održana je predstava i brojne edukacije kao i radionice, te psiho-socijalne grupe podrške za članove. Predstava je postala edukativni resurs za širu zajednicu poboljšavajući razumijevanje i prihvaćanje različitosti

Povodom završetka ESF projekta ‘Pametna udruga – pokretač promjena u zajednici’, čiji je nositelj Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka u suradnji s partnerskim organizacijama Centarom za rehabilitaciju Rijeka i Udrugom za sindrom Down – Rijeka 21, održana je 26. lipnja 2024. godine press konferencija projekta u prostoru Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

Nakon konferencije održana je predstava ‘Pametna Udruga’ koja je rezultat dubokog angažmana nositelja projekta s partnerima.

 Predstava je osmišljena prema sadržaju četiri slikovnice koje je stvorila Ivanka Pejić, dugogodišnja suradnica udruge s 28 godina iskustva u radu s djecom i osobama s poremećajem iz spektra autizma. Likovnu obradu slikovnica odradili su studenti volonteri s profesoricama mentoricama.

-Kazališna predstava temelji se na slikovnicama. Scenografiju predstave osmislili su studenti volonteri s Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci dok su njihovi kolege sa studija Glume zaduženi za oživljavanje slikovnica na sceni. Kroz edukativnu predstavu unaprijedili smo razumijevanje i prihvaćanje različitosti unutar zajednice. Pružili smo djeci s razvojnim teškoćama alat za lakše savladavanje socijalnih vještina kroz interaktivne prikaze. Osim toga, predstava je postala edukativni resurs za širu zajednicu poboljšavajući razumijevanje i prihvaćanje različitosti – kazali su organizatori i dodali kako je kazališna predstava inspirirana stvarnim pričama i slikovnicama dodatno obogatila i obilježila sam završetak projekta, dok su edukativne inicijative i radionice ostavile trajan pečat na sve sudionike i korisnike projekta.

Projektom su pokazali da zajedničkim naporima mogu stvoriti pozitivne promjene u društvu te nastavljaju raditi na unapređenju kvalitete života svih građana, bez obzira na njihove individualne potrebe i izazove.

Projekt je uključivao i edukaciju iz bihevioralne analize, usavršavanje engleskog jezika te edukacijski program OCD-a. Ove edukacije imale su za cilj poboljšanje kvalitete podrške, efikasnosti rada te unaprjeđenje suradnje, što predstavlja ključni temelj za daljnji rast i razvoj.

Održane su frizerske radionice, radionice rekreativnih vježbi, radionice izrade nakita i sapuna te radionice izrade ukrasnih vaza. Cilj ovih radionica bio je pružiti praktične vještine, potaknuti kreativnost, te unaprijediti socijalne i motoričke vještine kroz suradnju i interakciju.

Psiho-socijalne grupe podrške za članove pružile su emocionalnu podršku te izgradnju zajednice među roditeljima djece s teškoćama. Roditelji su stekli veće razumijevanje i strategije za suočavanje s izazovima, što je rezultiralo jačom podrškom unutar obitelji i bolje povezanim zajednicama.

Projekt ‘Pametna udruga – pokretač promjena u zajednici’ financiran je u okviru Europskog socijalnog fonda, u sklopu prioritetne osi 4. Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. ‘Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice’.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 65.282,50 eura, a trajanje projekta bilo je 18 mjeseci, od 30. prosinca 2022. do 30. lipnja 2024. Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka, u partnerstvu s Udrugom za sindrom Down – Rijeka 21 i Centrom za rehabilitaciju Rijeka, aktivno je sudjelovala u provedbi projekta s ciljem pronalaženja najboljih rješenja za zajednicu koja uključuje osobe s autizmom i Down sindromom te njihove obitelji.

Anita Blažinović

Nastavi čitati

Civilno društvo

MANEKENI U SOLINU Mladi s Downovim sindromom nosili modnu reviju

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje unutrašnjost prostrane dvorane gdje se održava neki događaj. U središtu pažnje je grupa ljudi koji sjede na stolicama usmjerenim prema prednjem dijelu prostorije, gdje se nalazi pozornica s banerom na kojem piše “HRVATSKA UDRUGA ADONIS”. Prostorija je osvijetljena lusterima, a zidovi su ukrašeni drvenim panelima. Na podu su baloni, što ukazuje na svečanu atmosferu.
Foto: Ina Barić Požnjak

U programu Ljetnih dana mladih Downića sudjelovalo je oko 40 djece i mladih iz sedam županija Hrvatske i Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore. Kako bi sve dobro prošlo imali su 30-ak volontera

Prošlog petka, 21. lipnja pa do nedjelje, 23. lipnja 2024. godine održani su 3. Ljeti dani mladih Downića. Trodnevno druženje u splitskom Sportskom centru ‘Pomak’ održano je uz likovne radionice, društvene i sportske igre za djecu i mlade s Down sindromom. U programu je sudjelovalo oko 40 djece i mladih.

– Kako svake godine povećavamo svoju međunarodnu obitelj s Downovim sindromom, ove godine su sudjelovali djeca i mladi iz sedam županija Hrvatske te Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore.

Njihova sreća je ono što nas motivira da se trudimo te je povratna informacija koju imamo da su djeca s osmjesima došla kući, a neki su htjeli ostati jer su željeli još. Bilo je i suza na rastanku jer nam je svima bio težak budući da se lako vezati za naše sudionike i količinu sreće i ljubavi koju imamo na projektu. Vjerujemo da se kod nas sklapaju životna prijateljstva – kazala nam je Ina Barić Požnjak, predsjednica Humanitarne udruge Adonis koja stoji iza ovog projekta.

Kako bi sve prošlo dobro imali su 30-ak volontera.

– Od 21. do 23. lipnja 2024. godine održali smo radionice u Sportskom centru Pomak čiji su potpisnici kineziolog Tea Mikelić i STEAM radionice čiji su potpisnici Ivana Bogdanović i Ina Barić Požnjak. Radili smo na magnetizmu, elektricitetu i kemijskim reakcijama te pričali o Nikoli Tesli.

 Pjevali smo, plesali, sa sudionicima i njihovim roditeljima obišli Split i Trogir i vozili se na Čiovu brodovima uz pomoć turističke vodičice Anite Birimiše i caffe bara Flashback /Trogir rent a boat, a sve nas je vozio Čagalj tours – provela nas je kroz događanja Barić Požnjak.

Posebno je naglasila radionicu Obrtničke Škole  koju su vodile Ivuša Muselin, Ana Kujundžić , te iz Obrtničke škole Požega, ujedno i mama jednog divnog mladića koji je dio ove priče, Katarina Bajt.

Sama modna revija održana je u hotelu President u Solinu, a izlagači revije bili su višegodišnji suradnici Olja Einfalt, Šime Kovačević, Obrtnička škola i Blu Aureus iz Trogira.  Modeli su jasno bili mladi sa sindromom Down koji su pozornicom koračali poput profesionalaca.

Između izlazaka je nastupao plesni studio Dimache, poznatih koreografa i baletnog para splitskog HNK Remusa i Sanje Dimache.

Kažimo još da je Humanitarna udruga Adonis osnovana krajem 2022. godine u Zagrebu. Postoji kako bi poboljšali kvalitetu života djece i mladih s poteškoćama u razvoju te djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. To rade tako da osiguravaju konkretan edukativan sadržaj kroz radionice.

Kroz projekte rade na senzibiliziranju javnosti, prihvaćanju razlika i stvaranju tolerantnijeg okruženja za mlade.

Primjenjuju sve pozitivne vrijednosti koje djeca nauče kroz projekte i edukaciju kao i sportsko – zabavne susrete. Glavni cilj ove udruge je unaprjeđenje kvalitete življenja mladih s fizičkim i intelektualnim teškoćama i mladih bez roditeljske skrbi,  kao i osnaživanje prava i integracije mladih osoba s fizičkim i intelektualnim teškoćama.

Nastavi čitati

U trendu