Poveži se s nama

Civilno društvo

HIT JE BIT’ MENTALNO FIT Edukacija o mentalnom zdravlju žena

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje prezentaciju s korisnim savjetima o tome kako olakšati stres i tjeskobu kod žena. Na lijevoj strani prezentacije nalazi se tekst s korisnim savjetima, dok je na desnoj strani slika žene koja sjedi na drvenom pristaništu gledajući prema jezeru i šumi.
Foto: Snimka zaslona

Mentalno zdravlje je jedan od ključnih čimbenika da žene sa i bez invaliditeta budu osnažene za sve izazove koje im društvo nameće i za sve ono što si same svojim ulogama zadaju

Savez društava distrofičara Hrvatske je prošlog petka, 22. prosinca 2023. godine proveo zadnju online edukaciju u sklopu projekta ‘Hit je bit’ mentalno fit’ na temu ‘Mentalno zdravlje žena’ koju je vodila Dragana Budimir, psihologinja u Savezu društava distrofičara Hrvatske.

U sklopu spomenutog projekta provedeno je osam edukacija – četiri online i četiri uživo – u suradnji s partnerom, Društvom distrofičara Zagreb. Projekt je financiran iz proračuna Grada Zagreba.

Mentalno zdravlje je jedan od ključnih čimbenika da žene sa i bez invaliditeta budu osnažene za sve izazove koje im društvo nameće i za sve ono što si same svojim ulogama zadaju.

Obrnuto od fraze ‘žena, majka, kraljica’ postavimo ‘kraljica, majka, žena’ jer dobrobit žena i njihovo zdravlje utječe na opće zdravlje svih članova društva.

Prečesto se naglašava da je zdravlje žena usko povezano s njenom ulogom majke i najčešće se definira kao reproduktivno zdravlje i s time se identificira. A što je s programima usmjerenima izravno na njihove potrebe kao žena?

Žene su češće podložne društvenim utjecajima koji dovode do mentalnih i psihosocijalnih teškoća. Cilj treba biti postići poboljšanje mentalnog zdravlja žena i djevojčica od djetinjstva pa do starosti i potrebne su politike koje će biti usmjerene na poboljšanje društvenog statusa žena ujedinjenog sa zdravstvenim politikama usmjerenim na cijeli spektar zdravlja žena.

Dragana Budimir govorila je i o ulozi roda i spola u mentalnom zdravlju žena. Često i danas spol određuje ulogu moći kad su u pitanju muškarci i žene.

Mentalno zdravlje žena je najbolje promatrati kroz životni vijek žene i njen razvoj.

U ranom djetinjstvu su poremećaji mentalnog zdravlja najčešće vezani uz hiperaktivnost, odnosno, ADHD.

Tijekom adolescencije izazovi za mentalno zdravlje mladih žena su depresija, anksioznost i poremećaji prehrane.

Problemi mentalnog zdravlja povezani s neproduktivnošću zrelije dobi vezani su za genetiku, biokemiju i hormone. Poznat nam je PMS, a žene koje imaju dijagnosticiranu anksioznost i depresiju mogu osjetiti simptome koji su teži, a jako ili ekstremno izražene simptome nazivamo predmenstrualni disforični poremećaj koji zahtjeva uključivanje liječnika.

Postporođajna depresija je stanje nakon poroda koje traje duže od dva tjedna i uključuje promjene raspoloženja, anksioznost, napadaje plaća ili panike, probleme s apetitom, spavanjem, osjećaj preopterećenosti. Dalje se javljaju poteškoće povezivanja s djetetom, gubitak energije, smanjeno zanimanje za brigu o djetetu, osjećaj beznađa, krivnje i slično.

Sljedeća je menopauza. Proces je to koji je izrazito izazovan, uzrokovan je jakim hormonalnim promjenama. Javlja se između 45 i 55 godine starosti. U tijelu se događaju ogromne vidljive i nevidljive promjene koje utječu na mentalno zdravlje i otkrivaju u kolikoj mjeri je ono narušeno. Menopauzi prethodi perimenopauza, priprema za menopauzu u kojoj žena ima priliku usmjeriti prema sebi, povezati se sa sobom i prihvatiti promjene koje dolaze.

Kod starije odrasle dobi izazov je demencija, a većina svih demencija uzrokovana je Alzheimerovom bolešću.

I na kraju, destigmatizacija mentalnog zdravlja žena počinje sa svakom od nas.

Civilno društvo

Održan okrugli stol ‘Osnaživanje suradnje u pitanjima seksualnog nasilja u ratnim sukobima’

Objavljeno

/

Slika prikazuje konferencijsku sobu u kojoj se održava sastanak. Sudionici su okupljeni oko dugog stola, a na zidu iza njih projicira se prezentacija. Na stolu su različite boce i čaše. Ispred nekih sudionika nalaze se papiri i bilježnice. Prostorija je dobro osvijetljena, vjerojatno prirodnom svjetlošću koja dolazi iz prozora koji nisu vidljivi na slici.
Foto: Ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom

Okrugli stol u organizaciji Centra za žene žrtve rata – ROSA održan je 13. veljače 2024. u Zagrebu, na temu ‘Osnaživanje suradnje u pitanjima seksualnog nasilja u ratnim sukobima – nacionalna i međunarodna perspektiva’

Okrugli stol u organizaciji Centra za žene žrtve rata – ROSA uvodno je pozdravila Anja Šimpraga – potpredsjednica Vlade RH za društvene djelatnosti i ljudska prava te NJ. E. Simon Thomas – veleposlanik Velike Britanije u Hrvatskoj, kao i sami organizatori.

Govornici na Okruglom stolu bili su predstavnici/ce ministarstava, posebno Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva pravosuđa i uprave, Ministarstva zdravstva, drugih institucija, akademske zajednice i organizacija civilnog društva.

Cilj Okruglog stola je razmjena iskustava iz njihove nadležnosti u odnosu na problem seksualnog nasilja u ratu, procesuiranje počinitelja, ostvarivanja prava žrtava te suradnje s drugim državama u ratnim sukobima i iznalaženja globalnog odgovora na ovaj sveprisutni problem.

Istaknuto je da je Republika Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja je donijela poseban zakon koji regulira prava žrtava seksualnog nasilja u ratu, pod nazivom ‘Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu’, koji je na snazi od 2015. godine.

U proteklih osam godina  podneseno je 305 zahtjeva za stjecanje statusa žrtve seksualnog nasilja u ratu. Od tog broja 227 osoba je ženskog spola te je pozitivno riješeno 166 zahtjeva, dok je 78 osoba muškog spola i pozitivno je riješeno 50 zahtjeva. Nekoliko je zahtjeva neriješeno jer su podnositelji nedostupni. Budući da su posljedice rata dugotrajne i danas se brojne žrtve obraćaju institucijama sustava i organizacijama civilnog društva tražeći pomoć i podršku. Hrvatska je također pristupila globalnoj Inicijativi za sprječavanje seksualnog nasilja u sukobu – PSVI (The Preventing Sexual Violence in Conflict Initiative). S obzirom na preživljeni rat i uspostavljanje sustava za ostvarenje prava žrtava seksualnog nasilja u ratu, hrvatska iskustva su od izuzetnog značaja državama u ratnim sukobima, kao što su to Ukrajina, Sirija i brojne druge države.

Ispred institucije Pravobranitelja za osobe s invaliditetom Okruglom stolu prisustvovala je savjetnica Andreja Makar.

Izvor: Ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom

Nastavi čitati

Civilno društvo

Uskoro radionice o zapošljavanju osoba s invaliditetom

Objavljeno

/

Na slici je osoba u invalidskim kolicima koja koristi prijenosno računalo postavljeno na stolu. Osoba je okrenuta prema prozoru s panoramskim pogledom na grad. Lice osobe nije vidljivo, a prostorija je dobro osvijetljena.

U sklopu programa održat će se online individualne i grupne radionice za osobe s invaliditetom koje traže posao ili žele postati samozaposlene te poslodavce koji žele zaposliti osobu/e s invaliditetom. Na kraju će se održati online okrugli stol

Hrvatski savez udruga za studente i mlade s invaliditetom SUMSI provodi trogodišnji program ‘Zajedno kroz izazove2’ čiji je glavni cilj veća (samo)zaposlenost osoba s invaliditetom na tržištu rada i bolja slika ove populacije u društvu.

U sklopu programa održat će se online individualne i grupne radionice za osobe s invaliditetom koje traže posao ili žele postati samozaposlene te poslodavce koji žele zaposliti osobu/e s invaliditetom. Na kraju će se održati online okrugli stol.

– Bez obzira imate li ili ne dosadašnjeg iskustva u radu ili zapošljavanju osoba s invaliditetom, pozivamo vas da se prijavite na radionice i saznate nove informacije i/ili upoznate potencijalne nove poslodavce/zaposlenike – pozivaju organizatori.

Prva grupna radionica održat će se 5. ožujka 2024. godine (utorak) s početkom u 10 sati preko Zoom platforme, a prijave su otvorene do 29. veljače 2024. godine putem prijavnih obrazaca:

Više detalja o programu možete pronaći ovdje.

Program financijski podržava Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a partneri su: Centar za profesionalnu rehabilitaciju ‘Zagreb’, Hrvatski zavod za socijalni rad, Hrvatski zavod za zapošljavanje,  Studijski centar socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Udruga Liberato te Udruga Radio Student.

Nastavi čitati

Civilno društvo

Udruga Sveta Ana iz Lobora proslavila 15 godina djelovanja

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje grupu ljudi na pozornici, s projekcijom u pozadini. Na sceni je raznolika skupina ljudi, uključujući djecu i odrasle. Pozadinska projekcija prikazuje sliku sobe s ljudima.
Foto: Udruga Sveta Ana

Naša dvorana je bila ispunjena samo toplinom i ljubavlju. Potvrdili ste nam da radimo dobre i prave stvari, a mi nastavljamo dalje, jer samo nebo je granica, poručili su iz udruge

Udruga Sveta Ana – za pomoć djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije je 16. veljače 2024. godine proslavila 15 godina djelovanja.

Članice i članovi Udruge Sveta Ana pripremili su prigodni program u kojem su nastupili predškolarci koji su uvježbali koreografiju pod vodstvom terapeutkinja Monike Haldek i Ljiljane Vrlec, recitacije su izvele Antonina Mikac i Jelena Tušek koje je pripremila fonetičarka Natalija Bedeković, zatim Vis Allegro, Nedjeljka Jurinić i članovi Udruge Sveta Ana, a nakon programa dodijeljene su zahvalnice.

Sve okupljene je u ime udruge pozdravila njezina predsjednica Mateja Posarić, dok su čestitke na ovoj velikoj obljetnici uputili i zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik njegovog odbora za gospodarstvo Žarko Tušek i načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih, a na proslavi je bio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

– Proslavili smo veliki dan – 15 godina predanog rada i neumornog zalaganja Udruge Sveta Ana. Ova obljetnica je prilika da se prisjetimo svih izazova koje smo zajedno prevladali, svih uspjeha koje smo postigli i da se zahvalimo svima koji su nas podržavali na našem putu.

U proteklim godinama, naša udruga nije samo pružala pomoć i podršku osobama s invaliditetom, već smo zajedno gradili mostove razumijevanja, tolerancije i inkluzije u našem društvu. Naša misija nije samo osigurati prava i dostojanstvo osobama s invaliditetom, već i promicati svijest o njihovim sposobnostima i potencijalima – kazali su iz udruge.

Kroz programe i aktivnosti radili su na stvaranju okoline u kojoj svatko, bez obzira na svoje sposobnosti, može ostvariti svoje snove i doprinijeti zajednici. Svjedoci su mnogih uspjeha svojih članova, koji su zahvaljujući podršci i radu udruge postigli izvanredne rezultate u različitim područjima života.

No, unatoč postignućima, znaju da još uvijek ima mnogo posla pred njima i nastavit će se boriti za  društvo, u kojem će svaka osoba imati jednake mogućnosti i prilike za osobni i profesionalni razvoj.

– Ovu emotivnu večer sigurno ćemo još dugo pamtiti, obilje ponosa, radosti, smijeha i suza. Naša dvorana je bila ispunjena samo toplinom i ljubavlju. Potvrdili ste nam da radimo dobre i prave stvari, a mi nastavljamo dalje, jer samo nebo je granica.

Želimo zahvaliti svim članovima, volonterima, donatorima i partnerima koji su svojim doprinosom omogućili da naša udruga raste i napreduje. Vaša predanost i podrška su neprocjenjivi i pokazuju da zajedno možemo ostvariti velike stvari. Neka ova obljetnica bude prilika za slavlje, ali i za refleksiju i planiranje budućih koraka, nastavimo zajedno graditi bolje sutra – poručili su slavljenici.

Nastavi čitati

U trendu