Poveži se s nama

In Metropola

GREENCAJT FESTIVAL Svi snosimo odgovornost za očuvanje planeta

Objavljeno

/

Foto: Greencajt

Interesantno je bilo i predavanje Gorana Milića, putopisca i nagrađivanog novinara koji je oduševljenoj publici prenio svoja iskustva s posljednjeg putovanja Japanom

Četvrto izdanje Greencajt festivala, održano od 23. do 25. svibnja na Zagrebačkom Velesajmu, privuklo je čak 3500 posjetitelja tijekom tri dana ispunjenih predavanjima, panelima i inspirativnim pričama.

Više od 70 predavača, stručnjaka iz ESG sektora iz regije i svijeta, raspravljalo je o ključnim temama vezanim uz održivost, klimatske promjene i energetske izazove, dok su posjetitelji, uz panele i predavanja, imali priliku uživati u različitim sadržajima koji su organizatori pripremili u expo zoni festivala.

Među najpopraćenijm predavanjima bilo je ono Bena Foglea, istraživača, novinara i avanturista, koji je podijelio svoja iskustva s putovanja diljem svijeta i potaknuo publiku na održiviji način života te istaknuo:

– Ključ je u malim promjenama – ne živim u brvnari, ali živim jednostavnim životom. Svojim svakodnevnim postupcima pridonosim održivoj budućnosti. Ne trebamo težiti savršenstvu jer ako krenemo tim putem možemo izgubiti nadu.

Marc Buckley, savjetnik UN-a, svojim predavanjem naglasio je važnost revitalizacije planeta, dok je Douglas McMaster, vlasnik prvog zero-waste londonskog restorana SILO u kojem ne postoji kanta za otpad, govorio o inovativnim pristupima u ugostiteljstvu te je predstavio sustav u kojem se svaka namirnica u potpunosti iskoristi, a sve sirovine recikliraju.

Kako domaći restorani, ali i domaća prehrambena industrija postiže održivost govorilo se na panelu ‘Feeding the Future: Što serviramo na tanjuru budućim generacijama?’, na kojemu su sudjelovali  Daniel Šturm iz Kauflanda, Dajana Mrčela iz Zvijezde, Dario Kožul iz Biomanije, Matija Žulj iz Agrivija te Mario Mandarić iz restorana Noel.

– U današnjem svijetu ključna je edukacija potrošača. To se vidi po turističkoj sezoni. Gosti koji dolaze u Hrvatsku sve više kupuju isključivo lokalne, sezonske namirnice za koje znaju od kuda dolaze. Naši potrošači još nisu toliko osvješteni, ali svojim programima radimo na tome da osiguramo da svaka kupovina bude mudro odabrana i da ima stvaran utjecaj – rekao je Daniel Šturm, član uprave Kauflanda.

Poseban naglasak festivala stavljan je na važnost integracije novih tehnologije u sve ESG procese. Tehnološki paneli na festivalu obuhvatili su teme poput razvoja održivih digitalnih aplikacija, korištenja AI tehnologije za borbu protiv klimatskih promjena i implementacije pametnih rješenja u urbanoj infrastrukturi.

Posebno  se istaknuo Gorjan Jovanovski, kreator najveće svjetske platforme klimatskih podataka EarthCare.ai, dok su domaći stručnjaci Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha, Nikola Dujmović, predsjednik Uprave SPAN-a i Jan Štedul iz Mindsmithsa na panelu “The Elephant(AI)nt is in the room! Who has the key” zaključili da umjetna inteligencija ima veliki potencijal da transformira način na koji živimo i radimo, ali zahtijeva pametno upravljanje i pažljivo razmatranje njene etičke i društvene dimenzije.

– Ključno je postavljati prava pitanja i osigurati da AI sustavi budu etični, održivi i pouzdani partneri. Samo kroz pažljivu regulaciju i odgovorno korištenje možemo osigurati da AI doprinese boljoj budućnosti za sve nas – istaknuli su Samah El Hage, futuristica tehnologije i Paolo Nardi Fernandez, stručnjak za promjene u području umjetne inteligencije na predavanju ‘Budućnost tehnologije: može li AI razmišljati zeleno’.

Među bitnim govornicima tijekom ova tri dana bili su  ekolozi, aktivisti, stručnjaci za obnovljive izvore energije i predstavnici vodećih organizacija za zaštitu okoliša poput dr. Wasima Sarwara Dilova iz Rimac Energy, dr. Lučke Kajfež Bogataj, dobitnice Nobelove nagrade za mir i vodeće stručnjakinje za klimatske promjene, Helen Carlström iz EON-a, Violete Bulc, globalne predsjednica G100 WWEF-a i bivše dopredsjednice Slovenije, Noe Van Hulst, povjerenik za vodik Ministarstva gospodarstva i klimatske politike Nizozemske, Connie Hedegaard, bivša danska ministrica zaštite okoliša, Soren Hermansen, direktor Samso energetske akademije i mnogi drugi.

Interesantno je bilo i predavanje Gorana Milića, putopisca i nagrađivanog novinara koji je oduševljenoj publici prenio svoja iskustva s posljednjeg putovanja Japanom. Na iznimno zanimljivom panelu ‘Personal stories, collective future’ powered by Europski parlament, Goran Milić, Damir Urban i Kaja Pavličić podijelili su svoja viđenja budućnosti kroz oči tri različite generacije.

Greencajt je ujedno i prvi ugljično neutralni festival, koji je u suradnji s Raiffeisen bankom i programom co2mpensating by planting, odlučio izmjeriti emisije stakleničkih plinova s ciljem postizanja ugljične neutralnosti. Naime, rezultati mjerenja bit će objavljeni za nekoliko tjedana, a višak emisija bit će kompenziran sadnjom drveća u onom mjeri koja je potrebna kako bi se neutralizirao ugljični otisak.

Greencajt festival 2024. završio je koncertom Damira Urbana organiziranog u suradnji s OTP bankom te s jasnom porukom o važnosti ulaganja u održivu budućnost i postizanja balansa između očuvanja prirodnih resursa koje trošimo i ekonomskog napretka.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

In Metropola

ZAGREB Završio Međunarodni sajam dragog i poludragog kamenja Mineral EXPO

Objavljeno

/

Na slici se nalazi štand s različitim vrstama minerala i kristala izloženih u kutijama. U prvom planu su veći komadi ružičastog kvarca, dok su u pozadini razni drugi kristali raznih boja, uključujući ljubičaste, zelene i prozirne. Svaka kutija ima natpis s nazivom minerala i cijenom. Kristali su različitih veličina i oblika, a neki su glatko polirani, dok su drugi u prirodnom, nepravilnom obliku.
Foto: Klaudija Klanjčić

Međunarodni sajam dragog i poludragog kamenja, kristala, minerala, fosila i unikatnog nakita – Mineral EXPO Zagreb održan je proteklog vikenda, od 7. do 9. lipnja 2024., u Domu sportova

U tri dana posjetitelji su imali prilike uživati i kupovati unikatni nakit i ukrasne predmete od dragog i poludragog kamenja, kristala, bisera i koralja te neobrađene minerale i fosile, i to po najpovoljnijim cijenama na štandovima izlagača iz Hrvatske i inozemstva. Naime, sve su cijene na Sajmu bile promotivne zbog velike konkurencije izlagača iz Europe.

Na ovogodišnjem Sajmu posjetitelji su se također mogli raspitati o iznimnoj ponudi različitih eksponata direktno kod stručnjaka i kolekcionara.

Pitali smo posjetiteljicu Vlastu iz Hrvatskog zagorja, koja već po jedanaesti puta posjećuje Sajam, što je pronašla za sebe i kako je se dojmilo ovogodišnje izdanje.

– Uvijek volim doći pogledati ovaj Sajam, zato što je uistinu jedinstven i izniman. Svaki puta obavezno nešto kupim, a ove godine uspjela sam si priuštiti predivan unikatan prsten te nekoliko minerala i poludragog kamenja. Pomno sam pregledala svaki štand u dva sata razgledavanja i uistinu sam oduševljena izloženim. Jedva čekam iduću godinu da ponovno dođem – rekla je Vlasta.

Antonio iz Zagreba je rekao da su ga zainteresirali poludrago kamenje i minerali, a njegovu prijateljicu Anu oduševili su  dijamanti, rubini, safiri i smaragdi, kao i unikatni nakit od koralja.

U vanjskom ‘dječjem kutku’ najmlađi posjetitelji mogli su se družiti s dinosaurom uz stručne animatore, što će im zasigurno ostati kao nezaboravno iskustvo.

U pogledu alternative, posjetitelji su se mogli upoznati s alternativnim svojstvima kristala.

Sajmu su svoj obol došli dati ‘Crveni nosovi’.

Prije Sajma u Zagrebu, ove godine održan je 15. Sajam dragog i poludragog kamenja u Splitu, 6. i 7. travnja, u Dvorani Lora, Poljudsko šetalište 1, a idući 16. po redu u Splitu najavljen je za travanj 2025. Godine.

Kao što je bilo za očekivati, Mineral EXPO Zagreb 2024. pobudio je veliki interes posjetitelja zbog velikog broja izlagača iz cijele Europe i eksponata iz cijeloga svijeta, među kojima smo zamijetili one iz Namibije, Meksika, Dominikanske Republike, Australije, Etiopije, Brazila, Urugvaja, Afganistana, tako da vjerujemo da će sljedećih godina biti još veći i posjećeniji.

Nastavi čitati

In Metropola

BOOGALOO KLUB Rock gitarist Greg Howe i za jazz sladokusce

Objavljeno

/

Foto: Muzika.hr

Njegov debitantski album ‘Greg Howe’ rangiran je od Guitar World Magazina kao deseti najbolji shred album svih vremena, a ‘Wheelhouse’ iz 2017. smješten je na šesto mjesto u top 20 najboljih gitarističkih albuma desetljeća

Američki jazz rock fusion gitarist i skladatelj Greg Howe prvi će puta nastupiti u Zagrebu 27. listopada u Boogaloo klubu, objavio je organizator koncerta.

Howe, koji je poznat kao tehnički inovator zbog svoje upotrebe tapkanja, neobičnih taktova i signature legatto metode hammer–ons from nowhere u Zagreb dolazi u pratnji basista Mohini Deya (Steve Vai, Marco Minnemann, Zakir Hussain) te Marca Cirigliana (Nelly) na bubnjevima.

U svojih trideset godina karijere, Howe je producirao, napisao i aranžirao deset solo instrumentalnih studijskih albuma, kao i dva kolaboracijska albuma s Richiejem Kotzenom iz Winery Dogsa.

Surađivao je s umjetnicima kao što su Dennis Chambers, Victor Wooten, Richie Kotzen, Jason Becker, Billy Sheehan i kao session glazbenik s Michaelom Jacksonom, Justinom Timberlakeom, Christinom Aguilerom, Rihannom, Enriqueom Iglesiasom i mnogim drugima.

Njegov debitantski album ‘Greg Howe’ rangiran je od Guitar World Magazina kao deseti najbolji shred album svih vremena, a ‘Wheelhouse’ iz 2017. smješten je na šesto mjesto u top 20 najboljih gitarističkih albuma desetljeća.

Nastavi čitati

In Metropola

ZAGREB Od 15. lipnja nova pilot usluga besplatnog javnog prijevoza ‘Fulir’

Objavljeno

/

Na slici se nalazi niz plavih električnih vozila za prijevoz putnika s natpisom "ZET". Vozila su parkirana u ravnoj liniji jedno iza drugog. Svako vozilo ima bijela sjedala raspoređena u dva reda s upravljačem ispred prednjeg sjedala. Vozila imaju zaštitne nadstrešnice i prozirna prednja stakla. Na boku vozila je vidljiv logotip "Yamaha". Pozadina slike prikazuje ogradni zid i parkirane automobile.
Foto: Grad Zagreb

Grad Zagreb pokreće pilot uslugu besplatnog javnog prijevoza u pješačkoj zoni središta grada. Prijevoz malim električnim vozilima ‘Fulir’ bit će dostupan od subote, 15. lipnja, omogućujući građanima i turistima ekološki prihvatljiv način kretanja

– ‘Fulir’ je više od usluge prijevoza. To je korak prema održivijem, pristupačnijem i srdačnijem Zagrebu koji će mnogima olakšati svakodnevicu i poboljšati kvalitetu života u centru – rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević objasnivši da je usluga prvenstveno namijenjena starijim osobama, teže pokretnim osobama i osobama s invaliditetom, ali će biti dostupna i ostalim građanima i turistima.

Mali električni automobili kapaciteta 5 putnika plus vozač, bit će dostupni od 8 do 20 sati, vikendom i praznicima sve do kraja listopada. Usluga je besplatna i može se naručiti putem telefona na brojeve 091/1111-425 i 091/1111-426. Vozači će sami odgovarati na pozive i dogovarati lokacije i rute.

Naziv ‘Fulir’ izabran je u čast nezaboravnog lika iz najzagrebačkijeg filma ‘Tko pjeva zlo ne misli’, a koncept je inspiriran uspješnim modelom ‘Kavalira’ u Ljubljani. Uslugu prijevoza će pružati Zagrebački električni tramvaj.

Izvor: Grad Zagreb

Nastavi čitati

U trendu