Poveži se s nama

Iz Svijeta

ELLIE SIMMONDS Slavna parasportašica poziva roditelje da posvoje dijete s invaliditetom

Objavljeno

/

Foto goodto.com

Želim stvoriti pozitivnu promjenu za djecu, dakle da ne brinu o tome kako izgledaju. Da nisam patuljastog rasta i osoba s invaliditetom, ne bih bila tu gdje jesam danas. Stvarno je važno da slavimo naše razlike, kaže Ellie

– Više ne nosim ovu veliku tajnu sa sobom – rekla je peterostruka osvajačica paraolimpijske zlatne medalje Ellie Simmonds nakon što je, ovog lipnja, otkrila da je usvojena kao beba.

Prije nego se povukla iz profesionalnog sporta nakon Paraolimpijskih igara u Tokiju 2021., Ellie je bila primjer ustrajnosti i izdržljivosti, čvrsto građena i mentalno i fizički. Stekla je zavidan ugled u javnom i sportskom životu.

Važno je to napomenuti, taj ugled, jer Ellie sada koristi svoj glas i iskustvo kako bi osvijestila postojanje djece s invaliditetom u sustavu usvajanja.

– Odlučila sam da je vrijeme da pronađem svoju rođenu majku – kazala je Ellie u dokumentarcu ‘Finding My Secret Family’. 

– Posvojenje i invaliditet su nešto o čemu se ne govori previše, i htjela sam upotrijebiti svoj glas da započnem razgovor o tome.

Ellie ima patuljasti rast, koji se službeno opisuje kao ‘ograničen rast’, stanje karakterizirano neobično niskom visinom.

– Shvatila sam da još uvijek postoji ideja da ljudi žele ‘savršenu’ bebu. Kada su u pitanju djeca s invaliditetom, potrebno je uzeti u obzir mnogo čimbenika, uključujući vrijeme i novac potrošen u bolnici. Kao rezultat toga, djeca s teškoćama u razvoju puno su duže u sustavu skrbi. Ali kada imate dijete s teškoćama, nagrade su nevjerojatne. Mijenjate nečiji život, dajete mu ljubav. Dijete je dijete, bez obzira na zdravstveno stanje.

Ellie je odrasla u Walsallu u West Midlandsu kao jedno od petero djece. Još u ranom djetinjstvu roditelji su joj otkrili da je posvojena.

– Ja sam iz velike obitelji, imam tri sestre i jednog brata. Dakle, ja bih voljela imati djecu. Volim biti u njihovoj blizini. Ako svoje dijete možete odgajati s ljubavlju i pružiti mu prilike, onda je to neopisivo iskustvo – kazala je Ellie.

Njezin je optimizam privukao pažnju šire javnosti u kampanji marke igračaka Furby, koja potiče djecu da prihvate svoju individualnost i različitost.

– Došlo je do velike promjene u načinu na koji se gleda na osobe s invaliditetom u proteklih nekoliko godina, ali još puno toga moramo učiniti. Želim stvoriti pozitivnu promjenu za djecu, dakle da ne brinu o tome kako izgledaju. Da nisam patuljastog rasta i osoba s invaliditetom, ne bih bila tu gdje jesam danas. Stvarno je važno da slavimo naše razlike – zaključila je Ellie.

Iz Svijeta

IMPACT Najvažnije poslovno i tehnološko događanje u Europi stiže u regiju

Objavljeno

/

Foto: Impact

Od svog početka 2016. godine, ova je konferencija izrasla u ključni događaj koji privlači renomirane stručnjake, inovatore i vizionare što ga čini nezaobilaznim za sve koji žele biti na čelu inovacija i poslovnog razvoja

Konferencija Impact, koja već osam godina okuplja lidere, poduzetnike i inovatore u srednjoj Europi, ove godine po prvi put izlazi izvan svog okvira.

Najnovije izdanje konferencije – Impact presented by Mastercard – održat će se 23. i 24. listopada 2024. u rumunjskom Bukureštu, donoseći središnje teme poslovanja i tehnologije u našu regiju. Od svog početka 2016. godine, ova je konferencija izrasla u ključni događaj koji privlači renomirane stručnjake, inovatore i vizionare što ga čini nezaobilaznim za sve koji žele biti na čelu inovacija i poslovnog razvoja.

– Konferencija Impact jedno je od najvažnijih i najprepoznatljivijih događanja u ovom dijelu Europe. Od ostalih konferencija razlikuje se po svojem međunarodnom dosegu, širokoj paleti renomiranih stručnjaka koji sudjeluju na njoj i broju tema kojima se bavi, kao i neusporedivoj atmosferi i inovativnom duhu. Na konferenciji Impact lideri se okupljaju da bi raspravljali o najnovijim trendovima i izazovima te istražili inovativna rješenja. Konferencija je središte za razmjenu iskustava i poticanje veza. Radujemo se što će Bukurešt biti domaćin drugog izdanja konferencije Impact u 2024. godini – rekao je Krystian Wolak, osnivač konferencije Impact.

Pravi ljudi

Pronicljivi i inspirativni govornici već su dugo zaštitni znak konferencija Impact, a ni izdanje u Bukureštu neće biti iznimka. Već su najavljena dva velika imena – Nando Parrado i Chris Bailey.

Nando Parrado je preživjeli heroj s urugvajskog leta 571. Autor je bestselera prema New York Timesu, a njegovi su lik i djelo prikazani u filmu Snježno bratstvo iz 2023. koji je nominiran za Oscara. Njegova priča o preživljavanju, ustrajnosti i odlučnosti u Andama priča je iz koje svi poslovni i politički lideri mogu nešto naučiti.

S druge strane, Chris Bailey je stručnjak za produktivnost, autor bestselera i jedan od najgledanijih TED govornika svih vremena. Njegova poznata knjiga „Hyperfocus” govori o otkrivanju i učenju kako bolje funkcionirati postizanjem superusredotočenog stanja. Osim toga, Chris podučava ljude kako da rade manje, ali pametnije.

Ta dva imena samo su početak popisa koji će sadržavati više od 200 međunarodnih govornika. Impact Bucharest ukupno će okupiti više od tisuću sudionika, uključujući više od 100 startupa, više od 300 najboljih regionalnih tvrtki i više od 100 predstavnika medija.

Događanje će poslužiti kao platforma za utvrđivanje i analizu strateških odluka kojima će se definirati budućnost svega – od financija, trgovine i marketinga do energije, urbanog razvoja i zdravstva – a poseban naglasak bit će na promociji i postizanju veće održivosti u svakom gospodarskom sektoru.

– Konferencija Impact iznimno je bitna. Okuplja zajednicu istomišljenika koji dijele isti pristup dobre namjere i dobre volje te se pokušavaju nositi s nesavršenim svijetom. Trebamo raditi zajedno kako bismo riješili probleme. Stvaranje veza poput ovih jedini je način da to učinimo. Konferencija kao što je Impact namijenjena je svima. Nije samo za poduzetnike, ulagače ili poslovne ljude. Čitavo društvo mora djelovati zajedno. To znači da ne trebamo samo oblikovatelje politika i zakonodavce, već i građane i skupine aktivista. Svi moraju zauzeti svoje mjesto za stolom jer jedino zajedno možemo riješiti svoje probleme – rekao je Kenneth Cukier, zamjenik glavnog urednika, The Economist.

Pravi program

Ključna tema bit će poduzetništvo i inovacije te način na koji povezivanje lokalnih, regionalnih i širih globalnih ekosustava može pomoći regiji jugoistočne Europe. Program je podijeljen u devet tematskih cjelina koje se bave trenutačno najvećim gospodarskim i socijalnim izazovima u područjima kao što su obrana i kibernetička sigurnost, zeleno gospodarstvo, digitalna budućnost, startupi, budućnost urbanizma, globalno gospodarstvo i bankarstvo, liderstvo, zdravlje, marketing i digitalni potrošači.

– Kao prvo, energija je zarazna. Kao i različitost. Ne postoji puno poslovnih konferencija na kojima se obrađuju teme kao što su kultura, mentalno zdravlje, geopolitika, tehnologija i poduzetništvo… i to sve na jednom mjestu. Ovo je prava poslastica za um – istaknula je Esther Perel, psihoterapeutkinja i autorica bestselera prema New York Timesu.

Među glavnim ciljevima konferencije Impact Bucharest izdvaja se ubrzavanje inovacija povezivanjem lidera u poslovnom i tehnološkom svijetu, startupa, velikih korporacija i ulagača. Upravo zato na njoj postoje formalne (npr. natjecanje startupa Impact Arena Startup Competition, radionice, okrugli stolovi) i neformalne (koktel-zabava Impact Networking Cocktail) prilike za povezivanje.

– Impact je puno više od konferencije. To je festival ideja. Omogućava ljudima iz čitavog svijeta da se povežu i razgovaraju o tome kako biti pokretač dobroga, kako pozitivno utjecati na svijet. Iznimno joj se veselim – izjavila je Valerie Jarrett, glavna izvršna direktorica, članica upravnog odbora, Obama Foundation.

Nastavi čitati

Iz Svijeta

AUTOFERMENTACIJA Ženi dijagnosticiran sindrom zbog kojeg izgleda pijano

Objavljeno

/

Foto: Pixabay

Više od dvije godine žena se javljala na odjel hitne pomoći žaleći se na izrazitu pospanost tijekom dana i nejasan govor

Pedesetogodišnja Kanađanka koja je sedam puta posjetila bolnicu s nerazgovjetnim govorom i ekstremnim umorom, otpuštana je s dijagnozom da je alkoholizirana unatoč tome što je tvrdila da nije pila, a ispostavilo se da ima rijetki sindrom zbog kojeg djeluje kao da je pijana.

Sindrom autofermentacije u crijevima je stanje u kojem gljivice u crijevima stvaraju alkohol fermentacijom. Znanstvenici kažu da je svijest o ovom sindromu – koji ima društvene, pravne i medicinske posljedice – ključna za pravilnu dijagnozu i liječenje.

Više od dvije godine žena se javljala na odjel hitne pomoći u Torontu žaleći se na izrazitu pospanost tijekom dana i nejasan govor. Primila je na nekoliko terapija antibiotika za infekcije mokraćnog sustava i uzimala inhibitor protonske pumpe kako bi se smanjila količina kiseline u želucu.

Unatoč tome što nije pila alkohol, imala je povišenu razinu alkohola u krvi i alkohol u dahu. Žena je svaki put otpuštena s dijagnozom trovanja alkoholom, unatoč njezinim tvrdnjama da ne konzumira alkohol, što je njezina obitelj potvrdila.

Pacijentica je trebala dva tjedna izostati s posla nakon svakog slučaja i tijekom tog vremena jela je vrlo malo.

Simptomi bi joj se poboljšali nakon jednog do dva tjedna, ali bi se vraćali svakih mjesec do dva.

Hina

Nastavi čitati

Iz Svijeta

KLIMATSKE PROMJENE Što povezuje El Niña i Hrvatsku?

Objavljeno

/

Foto: Wikipedia

Ono što bi ljude trebalo najviše brinuti je voda, jer 90 posto smrtnih slučajeva od uragana je u vodi i oni se mogu spriječiti

Sezona uragana u Atlantskom oceanu obično počinje oko 1. lipnja i traje do kraja studenoga, a ova pred nama, mogla bi biti jedna od rekordnih sezona za uragane.

– Postoji 85 šanse da će sezona uragana u Atlantiku koja počinje u lipnju biti iznad prosjeka u olujnim aktivnostima – objavila je Nacionalna uprava za oceane i atmosferu u svojim godišnjim prognozama. Meteorološka agencija SAD-a predviđa da ćemo ovog ljeta i jeseni vidjeti između 17 i 25 oluja, od kojih će 8 do 13 postići status uragana (barem 75 m/s stalnog vjetra). Četiri do sedam tih oluja razvit će se u velike uragane, s najmanje 111 m/s vjetra.

Uzrok je neviđena vrućina oceana i nadolazeća La Niña. Oceani su rekordno topli već 13 mjeseci za redom, što kao rezultat ima češću smjenu El Niña i La Niñe. Faze su to koje su se inače mijenjale svakih dvije do sedam godina, a inače su trajale od dva do devet mjeseci s povremenom neutralnom fazom La Nada (Ništa) koja se događa samo kada su sezonske oscilacije temperature u Tihom oceanu manje od 0,5 Celzija.

Stiže La Niña

Posljednjih godina zaista se diljem svijeta mnogo pisalo o ovom prirodnom meteorološkom fenomenu s dvije faze – vrućom i suhom El Niñu te vrućoj i vlažnoj La Niñi. Objavljivane su studije koje su mjerile njihove oscilacije, učestalost, smjenu i realne utjecaje na Atlantik i Europu. Često se pritom postavljalo pitanje kakve veze ima smjena tople i hladne morske vode u jugoistočnom Pacifiku koja prolazi između Antarktike i Patagonije pa uz obalu Perua ide do Meksičkog zaljeva sa vremenom u Europi. Nove prognoze ne samo NOAA-e već i 20-ak drugih sličnih organizacija pokazuju jako slične rezultate: Većina ih očekuje vrlo skoru smjenu El Niña u La Niñu i rekordnu sezonu uragana u Atlantiku.

No, novim znanstvenim spoznajama tu nije kraj. Krajem prošle godine izašla je studija koja pokazuje kako odnedavno i klimatske promjene utječu na formiranje El Niña. Povijesno gledano, ističe ova studija “postojala je jaka veza između promjena u solarnom zračenju i početka El Niña, ali sada je El Niño pod snažnijim utjecajem zatopljenja uzrokovanog ljudskim djelovanjem”.

Znanstvenici su za istraživanje analizirali stalagmite prikupljene iz dviju špilja na aljaškom Otoku princa od Walesa. Stalagmiti, nastali sporim, ali raznolikim kapanjem podzemne vode, služe kao zapis klime u proteklih 3500 godina i pokazuju kada se dogodio El Niño. Istraživanje je objavljeno u časopisu Geophysical Research Letters i pokazuje da su do prije otprilike 50 godina promjene u solarnom zračenju imale najvažniju ulogu u formiranju El Niña.

– Međutim, od 1970-ih naovamo vidimo jasne signale koji se mogu pripisati samo posljedicama klimatskih promjena koje je uzrokovao čovjek – smatra glavni autor Paul Wilcox sa Sveučilišta u Innsbrucku.

Spomenuta analiza povijesnih podudaranja ENSO faza i solarnih ciklusa pokazuje da u prosjeku,

La Niña djeluje u uzlaznoj fazi solarnog ciklusa i mijenja se u El Niño nakon faznog prijelaza solarnog ciklusa u opadajuću fazu. Iako se ova fazno zaključana kovarijacija događa na dekadnoj vremenskoj skali, može donekle utjecati na ENSO fazni prijelaz. U kombinaciji s rekordno dugom fazom povećane temperature oceana i nedavnih solarnih oluja kada smo Polarnu svjetlost mogli vidjeti i na Mediteranu, ne čude predviđanja stručnjaka.

Manje čestica u zraku

Dodatni faktor – previsoke temperature oceana pa onda i nadolazećih oluja, vjerojatno je i erupcija podmorskog vulkana u Južnom Pacifiku 2022. godine. Ona je poslala milijune tona vodene pare u zrak da zarobi toplinu. Faktor je i smanjenje sumpora u brodskim gorivima. Potonje je značilo manje čestica u zraku koje odbijaju sunčevu svjetlost i malo hlade atmosferu.

Prosječna sezona uragana u Atlantiku proizvede 14 velikih oluja, od kojih sedam uragana i tri velika uragana, ističu znanstvenici.

– Svi sastojci su definitivno spremni za aktivnu sezonu – rekao je bivši ravnatelj Nacionalne meteorološke službe Ken Graham.

– To je razlog za zabrinutost, naravno, ali ne i za uzbunu.

Ono što bi ljude trebalo najviše brinuti je voda, jer 90 posto smrtnih slučajeva od uragana je u vodi i oni se mogu spriječiti, rekao je Graham.

Kada meteorolozi promatraju koliko je teška sezona uragana, dva su čimbenika najvažnija: temperatura oceana u Atlantiku gdje se vrte oluje i potrebna im je topla voda kao gorivo te postoji li La Niña ili El Niño, prirodno i povremeno hlađenje ili zagrijavanje voda Tihog oceana koje mijenjaju vremenske prilike diljem svijeta. La Niña ima tendenciju turbopunjavanja atlantskih olujnih aktivnosti dok smiruje oluje u Pacifiku, a El Niño čini suprotno.

La Niña obično smanjuje visinske vjetrove koji mogu smanjiti jačinu uraganima, a općenito tijekom La Niñe u atmosferi je više nestabilnosti ili oluje, što može izazvati razvoj uragana. Oluje dobivaju energiju iz tople vode. Zbog rekordno visokih temperatura oceana 13 mjeseci zaredom, predviđa se da će La Niña stići sredinom ili krajem ljeta. Trenutačni El Niño je sve manji i očekuje se da će nestati za otprilike mjesec dana.

I dalje je iznadprosječno toplo

Ovog svibnja temperatura oceana u glavnom području gdje se razvijaju uragani bila je visoka kao što je obično sredinom kolovoza. Rekordno je toplo i na površini oceana i na dubinama, što izgleda malo zastrašujuće, kažu znanstvenici za Phys.org.

Prošla je godina zabilježeno 20 velikih oluja (daleko više od prosječnih 14) i četvrta najveća od 1950. godine. Ukupno mjerenje snage, trajanja i učestalosti oluja prošle je sezone bilo 17 posto veće od normale. Rekordno vrući oceani loša su vijest u cijelom svijetu, ne samo zbog uragana, već zbog šteta u pomorstvu, važnim oceanskim strujama, koraljnim grebenima, ribarstvu, itd.

NOAA u svom priopćenju još upozorava države da bi štete od ovih uragana mogle biti izrazito skupe te da ni infrastruktura ni službe koje njome upravljaju nisu spremne za ono što nas čeka ovog ljeta i jeseni.

Zelena Hrvatska

Nastavi čitati

U trendu