Poveži se s nama

Kutak za stručnjake

Trikovi za brže učenje svima kojima je sad frka i panika

Objavljeno

/

Na slici je osoba crvene kose koja se nagne nad stolom i piše ili crta na papiru. Osoba nosi sivu majicu dugih rukava i crvenu narukvicu na desnom zapešću. Lice nije vidljivo zbog pikselizacije. Na slici nisu vidljivi matematički problemi ili zadaće za prepisivanje. Ova slika može biti zanimljiva ili relevantna za rasprave o učenju, pisanju ili zadacima koncentracije.
Foto: Pixabay

Jedan od klasičnih trikova koje koriste profesionalci je ‘kuća pamćenja’ – sve što želite zapamtiti stavljate na frekventna mjesta u kući. Odlično je povezivati ono što trebate zapamtiti s ranije naučenim. Korisno je služiti se humorom; igrajte se ključnim riječima i učinite ih smiješnima. Iznenadit ćete se koliko lakše ćete ih upamtiti

21. lipnja samo što nije, a to znači da je učenicima vrlo napeto i svi bi nekako navukli taj jedan ili dva boda više za bolji prosjek.

Ovo su neke tehnike učenja koje će vam dobro doći za sve one situacije kada je ‘5 do 12’, a vi ne znate ni o čemu se radi u testu koji pišete za par dana.

Treba vam mjesto daleko od ljudi, bez mobitela i raznih gadgeta koji će vas ometati. Nakon što ste našli svoje tiho mjesto pod suncem pobrinite se da je prostorija u kojoj učite osvijetljena i prozračna. Ima istine u tome kada mnogi studenti kažu da ne mogu početi učiti ako je oko njih nered (generalka stana u danima kad trebate učiti, kao odgađanje obveza nije opcija) No spremanje sobe ili stana trebalo bi uvesti u dnevnu rutinu, baš kao i učenje. Na kraju dana ćete se bolje osjećati jer ste uspješno obavili više manjih zadataka, umjesto podbacili u dva velika. Kad konačno krenete učiti nikako nemojte odabrati krevet ili trosjed i ležeću poziciju jer je veća mogućnost da ćete zaspati, nego li bilo što zapamtiti.

Kartice za ponavljanje mogu pomoći. Uzmite papiriće i na jednu stranu napišite pitanje, a na drugu odgovor. Kada ćete ponavljati, ovako ćete brže proći kroz najbitnije dijelove gradiva. Nećete morati po bilježnicama ili knjigama tražiti gdje je definicija, imat ćete ju odmah tu izdvojenu.

Od velike je pomoći ako znate kako vaše pamćenje funkcionira. U ovome je ključ: ljudi najbolje pamte prve i posljednje stvari. Nije važno čega se pokušavate prisjetiti, najbolje ćete se sjećati početka i kraja, s nešto manje jasnim sjećanjima na ono u sredini. Ovo ne možete promijeniti, naš mozak ovako funkcionira i zato se nemojte uzaludno boriti s tim. Umjesto toga, iskoristite ovo kao prednost tako što ćete organizirati učenje tako da najvažnije podatke rasporedite na početku i na kraju učenja.

Jedan od klasičnih trikova koje koriste profesionalci je ‘kuća pamćenja’ – sve što želite zapamtiti stavljate na frekventna mjesta u kući. Odlično je povezivati ono što trebate zapamtiti s ranije naučenim. Korisno je služiti se humorom; igrajte se ključnim riječima i učinite ih smiješnima. Iznenadit ćete se koliko lakše ćete ih upamtiti.

Ako naučeno gradivo pretvorite u neku bajku ili zanimljivu priču, puno ćete lakše zapamtiti sve što ste naučili do sada.

Pronađite neku osobu kojoj ćete prepričati svoju priču, jer će tako mozak procesuirati informacije i skladištiti ih u pamćenju.

Mozak mnogo bolje pamti kada nešto izgovarate naglas dok učite. Pretvarajte se da predajete razredu ili slušaonici i izgovarajte gradivo naglas.

Znamo da je učenje važno, ali nije sve. Osigurajte si dovoljno odmora i slobodnog vremena. Kada se dovoljno naspavate i opustite bit ćete puno svježiji i koncentriraniji kada sjednete učiti.

Razmislite o tome što vas motivira. Postavite sebi pitanje: ‘Zašto učim ovo’? Kada nađete odgovor na njega, dobit ćete i potreban vjetar u leđa.

In Portal

Kutak za stručnjake

Osobe s albinizmom suočavaju se s brojnim izazovima

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazana tema vezana uz albinizam. Albinizam je genetski uvjet koji rezultira nedostatkom pigmenta u koži, kosi i očima.
Foto: Pixabay

Albinizam se najčešće prenosi autosomno recesivno, odnosno kada se nađu dva roditelja nositelja albino gena – u 25 posto slučajeva njihovo dijete će biti albino, neovisno o rasi ili zemlji rođenja

Poslušaj ovaj članak

Albinizam je nasljedni poremećaj pigmentacije uvjetovan nedostatkom pigmenta melanina u koži i sluznicama, čija prisutnost određuje boju kože, kose i očiju. Pretpostavlja se da albinizam u svijetu pogađa jednu na 20.000 osoba.

Kako bi ojačala svijest o albinizmu i teškoćama s kojima se oboljeli od albinizma nose, naročito u Africi, Opća skupština Ujedinjenih naroda je 18. prosinca 2014. godine usvojila zaključak kojim je 13. lipnja proglašen Međunarodnim danom svijesti o albinizmu.

Iako smo navikli vidjeti osobe s albinizmom među bijelom populacijom, dapače, ponekad se toliko uklope da se njihov albinizam teško i prepozna, albinizam u drugim dijelovima svijeta nije tako prihvaćen. U kulturama tamnijih rasa, poput nekih afričkih kultura, albinizam nosi negativne društvene konotacije.

Zabilježeni su i slučajevi odbacivanja novorođenčadi ili čak ubojstava zbog nekih praznovjerja o boji kože albino osoba. Albinizam se najčešće prenosi autosomno recesivno, odnosno kada se nađu dva roditelja nositelja albino gena – u 25 posto slučajeva njihovo dijete će biti albino, neovisno o rasi ili zemlji rođenja.

Nedostatak melanina u mrežnici na pozadini oka može dovesti do problema s vidom. Ti problemi mogu biti manji i prolazni poput osjetljivosti na previše svjetla, ali mogu postati i kronični poput kratkovidnosti ili dalekovidnosti. Postoji i mit da albino ljudi, poput albino miševa, imaju crvene oči, ali to nije istina. Albino osobe najčešće imaju plave oči, iako to nije pravilo.

Ne postoji lijek za albinizam, ali se njegovi simptomi (poput oslabljenog vida) mogu kontrolirati i odgovornim se ponašanjem mogu prevenirati oštećenja. Preporučuje se redovito obavljanje kontrola kod oftalmologa, korištenje krema s visokim SPF faktorom zaštite od sunca (50+), kontrolirano izlaganje suncu kako bi se izbjegle opekline i rak kože, nošenje zaštitne odjeće koja uključuje duge rukave, duge hlače i zaštitu za glavu, nošenje zaštitnih naočala s UV filterom.

Nastavi čitati

Kutak za stručnjake

Plaću skrivamo kao zmija noge – čak i od partnera

Objavljeno

/

Ova slika prikazuje novčanik narančaste boje s gumbom za zatvaranje, koji sadrži zelene novčanice. Novčanik i novac prikazani su na svijetloplavoj pozadini. Novčanice izgledaju kao da vire iz novčanika. Ovo je jednostavna, crtana ilustracija.
Foto: Pixabay

Svi mi imamo svoje male tajne. U vezama i brakovima ta lepeza tajni može ići od onih malih poput prijašnjih veza, spački koje smo radili kao djeca, pa sve do nekih većih stvari, zbog kojih odnosi pucaju. Čini se kako na popis tajni koje ne otkrivamo svojim boljim polovicama možemo dodati i mjesečna primanja

Umanjujemo li iznose ili, pak, uopće ne otkrivamo svoje mjesečne prihode prilikom razgovora s našim partnerima otkrilo je istraživanje portala MojPosao, kojim upravlja Alma Career Croatia, a svoje mišljenje podijelio je više od 4400 ispitanika.

Svaka treća osoba nema pojma koliko zarađuje njihov/a partner/ica

U prosjeku, gotovo svaki treći Hrvat (29%) ne zna koliko zarađuje njihova bolja polovica. Podjednak broj ljudi (28%) otprilike zna o kojem iznosu se radi, dok najveći broj ispitanika (43%) točno zna koliko njihov partner zarađuje.

Žene u nešto većoj mjeri znaju koliko im partner zarađuje nego što to znaju muškarci. Njih 46% točno zna koliko im partner/ica zarađuje, dok četvrtina (24%) tvrdi kako o tome nema nikakvih saznanja. S druge strane, čak 33% muškaraca uopće ne zna koliko partner/ica zarađuje, a točnu visinu plaće zna njih 39%.

Žene češće nego muškarci ističu kako njihovi partneri zarađuju više od njih.

Osim o spolu, saznanje o visini plaća partnera/ice ovisi i o plaći nas samih.

Prema istraživanju, ljudi s nižim prosječnim primanjima rjeđe barataju informacijom o tome koliko njihovi partneri zarađuju nego što je to slučaj s ljudima s višim primanjima. Preciznije, svaka četvrta osoba (24%) s plaćom od 1000 eura ili nižom ne zna koliko zarađuju njihovi partneri, a taj postotak pada kako plaće rastu.

S druge strane, gotovo polovica ispitanika s neto plaćom koja premašuje 2000 eura točno zna koliko zarađuje njihov/a partner/ica (41%).

Općenito gledano, razlike u plaćama nisu nešto što nam smeta; tri četvrtine ispitanika (77%) tvrdi kako ih ne bi smetalo kada bi njihov partner/ica imao/la višu plaću.

Zanimljivo, osobe čija je plaća na približno istoj razini kao plaća njihovih partnera, češće ističu izjavljuju kako bi im smetalo da njihove bolje polovice više zarađuju.

Razlike u stručnoj spremi

Zanimljivo, žene češće nego muškarci imaju partnera/icu s nižom stručnom spremom no što je njihova. Sukladno tome, muškarci u većoj mjeri imaju partnera/icu s višom stručnom spremom nego je njihova.

Iako generalno gledajući razlika u stupnju obrazovanja parovima ne predstavlja ozbiljniji problem, ona nešto više ‘smeta’ ljude čiji partneri imaju niži stupanj obrazovanja u odnosu na njih. Sukladno tome, razlika u obrazovanju više smeta ispitanike s visokom stručnom spremom, nego one sa srednjom stručnom spremom.

Zanimljivo, razlika u obrazovanju više smeta žene, nego muškarce.

Nešto više od petine žena (22%) tvrdi kako imaju problem s time što njihov/a partner/ica ima niži stupanja obrazovanja od njih, dok taj ‘problem’ ima svega 12% muškaraca. Također, žene u većoj mjeri nego muškarce smeta ako partner/ica ima višu stručnu spremu od njih (15%). Muškarci se time previše ne zabrinjavaju; tek 6% njih izjavilo je da ih to smeta.

Izvor: MojPosao

Nastavi čitati

Kutak za stručnjake

Okrugli stol povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane

Objavljeno

/

Na fotografiji je prikazan tartar biftek, poslužen na bijelom tanjuru. Jelo se sastoji od crvenog mesa u cilindričnom obliku s žumanjkom na vrhu. Uz meso su posluženi različiti začini u tamnoj, crvenoj i zelenoj boji, te pečurke i sitno nasjeckani bijeli luk. U pozadini se nalazi kriška bijelog kruha. Prezentacija jela je atraktivna, s naglaskom na boje i teksture sastojaka.
Foto: Pixabay

Ljeto donosi povećani rizik po pitanju sigurnosti hrane, primjerice, kad su jaja u pitanju, pogotovo u receptima gdje ona nisu do kraja termički obrađena jer je vrlo često prisutna salmonela

Poslušaj ovaj članak

Svake godine u svijetu oboli gotovo 600 milijuna ljudi od 200 različitih vrsta bolesti koje se prenose hranom. Bolesti izazvane hranom odgovorne su za 420.000 smrtnih slučajeva godišnje na globalnoj razini. Te statističke pokazatelje moguće je smanjiti raznim preventivnim aktivnostima, među kojima je svakako i godišnje obilježavanje Svjetskog dana sigurnosti hrane – 7. lipnja.

Obilježavanjem ovog dana Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) nastoje potaknuti aktivnosti koje će pomoći u sprečavanju, otkrivanju i upravljanju rizicima od različitih opasnosti porijeklom iz hrane, pridonoseći pri tome sigurnosti hrane, ljudskom zdravlju, gospodarskom prosperitetu i održivom razvoju.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana sigurnosti hrane ‘Sigurnost hrane: spremni na neočekivano’ naglašava važnost spremnosti na neočekivane incidente vezane za sigurnost hrane, bez obzira na to koliko blagi ili ozbiljni oni mogu biti te poziva sve dionike u lancu prehrane da razmotre načine na koje se mogu bolje pripremiti za neočekivane incidente vezane za sigurnost hrane.

Incidenti vezani uz sigurnost hrane su neočekivane situacije u kojima postoji potencijalni ili potvrđeni zdravstveni rizik povezan s konzumacijom hrane, a koje se mogu dogoditi čak i kada su svi dionici u lancu prehrane odigrali svoju ulogu u održavanju hrane sigurnom.

Takvi incidenti mogu biti jednostavni, poput nestanka struje u kući i posljedičnih izazova u sigurnom skladištenju hrane. Međutim, incidenti mogu biti i vrlo kompleksni, poput onih multinacionalnih, koji se događaju u više različitih država. Globalizacija je dovela do sve veće povezanosti lanaca opskrbe hranom te stoga incidenti mogu brzo eskalirati od lokalnog problema do krizne situacije na međunarodnoj razini. U takvim kompleksnim situacijama prikupljanje podataka i brza međunarodna razmjena informacija pomaže u sprečavanju širenja bolesti koje se prenose hranom.

Spremnost za upravljanje incidentima vezanim za sigurnost hrane zahtijeva predane napore kreatora politika, tijela nadležnih za sigurnost hrane, poljoprivrednika i subjekata u poslovanju s hranom, uključujući pri tome i aktivnu ulogu potrošača. Kako bi bile spremne za incidente u području sigurnosti hrane, vlade se mogu posvetiti razvoju ili ažuriranju nacionalnih planova intervencija za krizne situacije, jačanju sustava kontrole hrane, povećanju kapaciteta nadzora i koordinacije te poboljšanju komunikacije s prehrambenom industrijom i javnošću. Prehrambene industrije mogu poboljšati svoje planove upravljanja sigurnošću hrane, podijeliti naučene lekcije i međusobno surađivati ​​te poboljšati komunikaciju s potrošačima. Potrošači moraju biti svjesni kako prijaviti ili reagirati na incidente vezane uz sigurnost hrane i razumjeti posljedice nepredviđenih događaja kod kuće, pripremajući se za prikladnu reakciju.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu uz podršku WHO-a i FAO-a te tehničku podršku Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) u povodu nacionalnog obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana sigurnosti hrane održala je 10. lipnja 2024. godine u Osijeku, na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek (Aula Magna), okrugli stol ‘Sigurnost hrane: Spremni na neočekivano’. Ovim okruglim stolom željeli su podići svijest o tome što svi mi, bez obzira na to koju ulogu u lancu prehrane imamo, možemo učiniti kako bismo bili spremni na neočekivano.

Ljeto donosi povećani rizik po pitanju sigurnosti hrane, primjerice kad su jaja u pitanju, pogotovo u receptima gdje ona nisu do kraja termički obrađena jer je vrlo često prisutna salmonela.

Pripazite i na rokove trajanja kod one hrane na kojoj piše ‘najbolje upotrijebiti do’ zato što se oni nalaze na hrani koja je lako pokvarljiva i nju trebamo nakon isteka tog datuma jednostavno baciti. Tu bi spadala svježa riba, svježe meso, neki mlječni proizvodi i slično.

Nastavi čitati

U trendu