Poveži se s nama

Gastro kutak

Čokoladna čarolija: Ovaj desert se topi u ustima

Objavljeno

/

Na slici se nalazi komad čokoladne torte na drvenom tanjuru. Torta ima bogati sloj tamne čokolade na vrhu i izgleda vlažno i gusto. Vilica je postavljena pored komada torte, što ukazuje da je spremna za jelo. Tanjur je okrugao i izrađen je od svijetlog drva.
Fotografija: Pexels

Gotovo da ne postoji čovjek na ovome svijetu koji ne voli čokoladu. Ova poslastica božanstvenog okusa svaki se dan nađe na stolu nekoliko milijuna ljudi.

Kada se spominje čokolada većina ljudi misli na šećerne table, dok je originalna čokolada gorkog okusa, ali i izuzetno zdrava. Znanstvena istraživanja su pokazala da konzumiranje crne čokolade u umjerenim količinama štiti srce te pomlađuje stanice ljudskog organizma.

Sastojci:

  • 400 g mljevenog keksa
  • 75 g kokosovog ulja
  • 135 ml mlijeka
  • 500 g marscapone sira
  • 300 g nugat lješnjak čokolade
  • 100 ml biljnog vrhnja za šlag
  • 200 g mlječne čokolade za kuhanje

Priprema:

Kalup promjera 25 cm obložiti papirom za pečenje. Kokosovo ulje rastopiti na laganoj vatri. Mljevenim keksima dodati mlijeko i ulje te pomiješati i ravnomjerno utisnuti na dno kalupa.

Nugat čokoladu rastopiti na pari, dodati maskapone siru kojega ste prethodno izmiksali pa sve skupa miksati dok se krema ne sjedini. Kremu izliti na podlogu od keksa.

Vrhnje zagrijati do vrenja, preliti preko mllječne čokolade za kuhanje i miješati dok se sve ne poveže.

Ganache preljev od čokolade i vrhnja preliti preko kreme pa kolač staviti na hlađenje. Kada se ohladi, poslužiti ga izrezanog na trokute.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Gastro kutak

Salata s piletinom i breskvama može biti dobar spoj

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje zdjelu sa salatom koja sadrži zelenu salatu, rajčice i komade pečene piletine. Scena je vjerojatno postavljena na stolu za obrok, a u pozadini se nazire osoba koja reže hranu na dasci za rezanje. Ova slika može sugerirati fokus na zdravu i uravnoteženu prehranu.
Foto: Pixabay

Ako su vam dosadili svi ‘obični’ načini spremanja piletine, pokušajte joj upariti breskvu. Dobit ćete ukusan i zdrav obrok za vruće ljetne dane

Sastojci:

  • 400 g pilećih prsa
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 4 breskve narezane na četvrtine
  • 4 žličice octa po izboru
  • 1 žlica meda
  • 50 grama nasjeckanih oraha
  • 110 g zelene salate
  • 100 g feta sira
  • pola ljubičastog luka
  • 1 nasjeckani čili (po želji)

Priprema:

Na zagrijanoj tavici ispecite pileća prsa koja ste narezali na trakice, a zatim ih ostavite sa strane da se ohlade. U istoj tavici zatim ispecite breskve na malo ulja i začinite paprom. Pecite jednu do dvije minute sa svake strane.

Pomiješajte preostalo maslinovo ulje, ocat, med i čili, i time zatim polijte salatu i na vrh salate posložite kriške piletine, luka i breskve te posipajte fetom. Prelijte preostalim sokom od pečene piletine i dodajte nasjeckane orahe ili neke druge orašaste plodove.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Špageti sa sezamom i kozicama garantiraju super dobar ručak

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje tanjur s tjesteninom, vjerojatno špagetima, preko kojih su posluženi kuhani škampi.
Foto: Pixabay

Tjestenina je jedna od najzahvalnijih namirnica kada je u pitanju brza priprema obroka. Možete brzo i lako spremiti tjesteninu na salatu ili se držati klasičnih obroka s tjesteninom

Sastojci:

  • 60 g integralnih špageta
  • 1 čajna žličica sezama
  • 1 čajna žličica parmezana
  • 1 šalica cherry rajčica
  • 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
  • 1 šalica mladog luka (narezanog na kolutove)
  • 3 rotkvice (narezane na ploške)
  • 1 šalica kozica (odmrznutih)
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • rikola
  • crni papar, sol
  • prstohvat origana

Priprema:

Integralne špagete skuhajte prema uputama.

Odmrznute kozice ocijedite i pecite sa svake strane na jušnoj žlici maslinovog ulja.

Maknite kozice pa u istoj tavi dinstajte luk i češnjak, a potom dodajte rajčice i dinstajte dok ne omekšaju.

Umiješajte kozice i integralne špagete, začinite i posipajte parmezanom i sezamovim sjemenkama.

Poslužite uz zdjelicu salate od mladog luka, rikole i rotkvica.

Nastavi čitati

Gastro kutak

Ljeto i vruće juhe NE, hladna juha od dinje – DA

Objavljeno

/

Na fotografiji su prikazani komadi svježe narezane dinje u prvom planu, smješteni na drvenom stolu. U pozadini se nalaze različite vrste povrća: crvena paprika, žuta paprika i nekoliko rajčica različitih boja.
Foto: Pixabay

Hladne juhe za ljeto mogu biti itekako raznovrsne i ukusne, a brzo se spravljaju i pružaju osvježenje. Za ovu našu trebate samo blender i nekoliko sastojaka

Sastojci:

  • 1 dinja
  • sok limete
  • sol i papar
  • 2 žličice kvalitetnog balzamičnog octa

Priprema:

Dinju ogulite, izvadite sjemenke i narežite na manje komade. Stavite u blender i miksajte dok ne dobijete kašastu smjesu. Ubacite sok limete, sol i papar te još kratko miksajte.

Smjesu prebacite u dublju zdjelu i stavite na hlađenje. Nakon što se juha ohladila, podijelite je u pet tanjura i ukrasite s nekoliko kapi balzamičnog octa.

Nastavi čitati

U trendu