Poveži se s nama

Life&Style

Projekt ‘Turizam za mene!’ i aktivnosti u nadolazećem periodu

Objavljeno

/

Fotografija prikazuje osobu koja sjedi u invalidskim kolicima na plaži. Fokus je na kolicima i dijelu osobe, dok je pozadina nejasna i prikazuje more i pijesak. Ova slika evocira osjećaj mirnoće i samoće, naglašen prisutnošću spokojne plaže.
Foto: Pixabay

Projekt ‘Turizam za mene!’ provodi DIP – Društvo za istraživanje i potporu s ciljem razvoja pristupačnog turizma, a financira ga Ministarstvo turizma i sporta

Društvo za istraživanje i potporu, DIP iz Rijeke provodi projekt ‘Turizam za mene!’ i izvijestili su o planiranim aktivnostima u nadolazećem periodu.

Kažimo najprije da je projekt ‘Turizam za mene!’ nova prilika za osiguravanje pristupačnosti osobama s invaliditetom u sektoru turizma. Projekt se financira iz Javnog natječaja Ministarstva turizma i sporta – sufinanciranje projekata udruga u turizmu (projekti razvijanja svijesti o pristupačnom turizmu).

Ciljne skupine su osobe s invaliditetom, poslodavci u turizmu, zaposleni u turizmu, turističke zajednice, a partner na projektu je Udruga privatnih iznajmljivača Grada Opatije.

Pridruženi partneri su Turistička zajednica Grada Rijeke, Hotel Hilton Rijeka Costabella, a suradnici Udruga turističkih vodiča Kvarnera, Udruga privatnih iznajmljivača Grada Rijeke i drugi turistički djelatnici.

Prva aktivnost u veljači je u utorak 20. veljače 2024. od 17 sati u Opatiji, Vila Antonio, a namijenjena je za privatne iznajmljivače. Cilj je osnažiti privatne iznajmljivače s kompetencijama za rad s turistima/ gostima smještaja  – osobama s invaliditetom. Predviđeno je održati najmanje dvije radionice, jednu uvodnu s interaktivnim pristupom, a druga bi se bazirala na razne praktične vježbe. Ako bude interesa i ako bude bilo potrebno ponudit će i više radionica.

Druga radionica bit će u četvrtak, 22. veljače 2024. godine u hotelu Hilton Costabella Rijeka, od 12 sati i održat će drugi dio praktičnog rada za djelatnike hotela Hiltona Costabella Rijeka.  Tema će biti “Kako se odnositi s gostima osobama s invaliditetom, 2. dio?  Kako to izgleda u stvarnosti?”

Treća radionica bit će u srijedu, 28. veljače 2024. godine na međunarodnom sajmu Promototel, u Poreču.

Početkom ožujka pak planiraju aktivnosti za Turističku zajednicu Rijeka i Udrugu turističkih vodiča Kvarner.  Isto tako, tijekom ožujka planiraju pripremu za rad u turizmu za osobe s invaliditetom, partnerske sastanke, aktivnosti za mentore zaposlenim osobama s invaliditetom u turizmu (i budućim mentorima) u tvrtkama u kojima rade osobe s invaliditetom (hotel Hilton i drugi), press konferencije te izradu plana za samovrednovanje turističkih dionika o prilagođenosti kapaciteta (prostornih i ljudskih resursa) za rad s gostima osobama s invaliditetom.

Do sada su prikupljali podatke o ključnim kriterijima za prilagođenost turističkih kapaciteta za osobe s invaliditetom kao goste, kako bi kroz daljnje aktivnosti imali  kriterije za izradu i dodjelu oznake pristupačnosti u kojoj će dionici sudjelovati za dio turističkih kapaciteta  na ovom području. 

Za daljnje dogovore i informacije javite se na 091 5580 – 920 ili marta@dip.hr.

In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga.

Kultura

ANABEL ZANZE Izložba radova koji komuniciraju sa slijepim i slabovidnim osobama

Objavljeno

/

Foto: Tiflološki muzej

Zanze je prigrlila grafički znak Brailleovih slova i uobličila ih u umjetničku formu

Poslušaj ovaj članak

Tiflološki muzej, u okviru ciklusa Taktilne galerije, 21. svibnja predstavlja radove renomirane akademske slikarice-grafičarke Anabel Zanze, naziva slojevita značenja: NE-PRE-PRE-KE.

Anabel Zanze, Dubrovkinja sa zagrebačkom adresom, karakterističnog likovnog izričaja, usvaja tipografiju u svojim radovima te je povezuje s avangardnim umjetničkim nastojanjima na bazi letrizma i konceptualne umjetnosti.

Izložba u Tiflološkom muzeju će prezentirati 15 radova koji komuniciraju sa slijepim i slabovidnim osobama, nastojeći dokinuti granice svjetova, tako da prepreke postanu NE-PRE-PRE-KE.

U tu svrhu Zanze je prigrlila grafički znak Brailleovih slova i uobličila ih u umjetničku formu. Autorica je posebno za ovu izložbu napisala bilješke koje će biti dostupne putem QR kodova u katalogu izložbe.

Sedam izloženih slika prilagođeno je za slijepe i slabovidne osobe taktilnim grafikama, umanjenim prikazima originala koje prate verbalni opisi izrađeni prema smjernicama dobre prakse koji se koriste za opise umjetničkih djela. I, konačno, putem QR kodova, apliciranih uz svako izloženo djelo, slijepim je osobama omogućeno da, njihovim skeniranjem, poslušaju opis i priču o svakom pojedinom djelu koju izgovara sama autorica.

Autor izložbe i likovnog postava je Igor Maroević, viši kustos Tiflološkog muzeja, a tekstove u katalogu potpisuju Igor Maroević i Nada Beroš.

Nada Beroš, koja je uz Igora Maroevića odabirala radove za ovu izložbu, u tekstu za katalog izložbe detaljno i precizno opisuje rad Anabel Zanze, njenu motiviranost i želju da granice svoga izražavanja protegne i na slijepu i slabovidnu publiku, publiku kojoj je ova izložba prilagođena i namijenjena.

– Teško da bi se među suvremenim hrvatskim umjetnicima moglo pronaći primjereniji opus, koji bi se i bez ikakvih prilagodbi mogao predstaviti na umjetničkoj izložbi u Tiflološkom muzeju, od ovog Anabel Zanze.

Tijekom trideset godina stvaranja i predstavljanja na mnogim muzejskim i galerijskim adresama, stručnjaci su je prepoznali i kao jednu od najosebujnijih slikarica koja danas djeluje na ovim prostorima.

Njoj, dakle, ne nedostaje vidljivosti u umjetničkom svijetu, no takva kakva jest, otvorena, empatična i okrenuta novim susretima i spoznajama, poželjela je svojim slikama priuštiti drukčiju vidljivost, pružiti ih onima koje zapravo krasi posebna vidljivost – vidljivost dodirom.

No, bijeli štap koji ona sada pruža osobama s oštećenjem vida posve je novoga kova, naizgled neprimjetan i slab, a zapravo snažan poput svjetla – napisala je Nada Beroš u katalogu izložbe.

Izložba je ostvarena sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i donacijom Orbico grupe.

Nastavi čitati

Kultura

UKLJUČI ME KULTURNO Alternator i varaždinski HNK donose predstave na znakovnom jeziku

Objavljeno

/

Foto: Alternator

Projekt Uključi me kulturno dugoročno nastoji osvijestiti važnost prilagođavanja umjetničkih sadržaja osobama sa senzornim oštećenjima

Poslušaj ovaj članak

Nastojeći omogućiti osobama sa senzornim teškoćama ravnopravnu participaciju u kulturnom životu kroz konzumaciju umjetničkih sadržaja u prilagođenoj formi, Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator tijekom svibnja u Varaždinu provodi inicijativu Uključi me kulturno. Ovogodišnje izdanje projekta usmjereno je na osobe s oštećenjem sluha, a podrazumijeva izvedbe dviju predstava varaždinskog HNK prilagođenih na znakovni jezik i uz pratnju titlova.

Na Sceni Rogoz HNK-a u Varaždinu, 17. svibnja u 20 sati, moguće je pogledati poetsku dramu Ivone Marciuš pod nazivom Kisela krv. Predstava govori o povratku u traumatično djetinjstvo, a donosi obračun triju generacija žena – Mame, Bake i Unuke koje su žrtve patrijarhalnih obrazaca dovedenih do ekstrema te metaforično predočenih krvavim običajem jedne međimurske obitelji – svinjokoljom. Predstavu je režirala Marina Pejnović, a izvode Ljiljana Bogojević, Barbara Rocco i Dea Presečki.

Dva dana kasnije, 19. svibnja u 20 sati, također na Sceni Rogoz, slijedi izvedba nagrađivanog lutkarsko-dramskog projekta Tamare Kučinović za djecu i odrasle Šapat duše. Predstava se bavi izbjeglištvom i ksenofobijom kao jednima od ključnih političkih i etičkih problema ovog stoljeća, pritom otvarajući pitanje nejednakosti između protjeranih i onih koji slobodno oblikuju svoju egzistenciju. U predstavi igraju Filip Eldan, Nikša Eldan, Sunčana Zelenika Konjević, Sara Ipša i Marinko Leš.

Projekt Uključi me kulturno nastao je u suradnji s korisnicima Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije i HNK-a u Varaždinu, a dugoročno nastoji osvijestiti važnost prilagođavanja umjetničkih sadržaja osobama sa senzornim oštećenjima, potaknuti povećanje ponude i dostupnosti prilagođenog repertoara u kulturnim ustanovama te posljedično smanjiti diskriminaciju i potaknuti inkluzivnost i participaciju ranjivih skupina u kulturno-umjetničkim programima hrvatskih gradova.

Nastavi čitati

In Metropola

NYTT LAND Paganska folk atrakcija dolazi u Zagreb

Objavljeno

/

Foto: Klub Močvara

Bend kaže da ih inspiriraju zvukovi sibirskog krajolika, a koriste i snimljene krikove gavrana i druge zvukove iz šume pa nije ni čudo da neki njihovu glazbu opisuju kao halucinogenu šetnju tundrom

Nakon pet godina nordijski folk pagan duo Nytt Land vraća se u Zagreb, točnije 25. rujna u Močvaru, gdje će promovirati svoj sedmi album ‘Torem’ koji je svjetlo dana ugledao u listopadu prošle godine, objavio je organizator koncerta Hangtime Agency.

Nytt Land je nastao 2013. u 4700 kilometara od Zagreba udaljenom gradu Kalachinsku (Omska oblast), a priču je započeo bračni par Natalija i Anatolij Pakhalenko. Uz mračni neopaganski ambijent koji stvaraju, odlikuje ih i grleno pjevanje, sviranje na ručno izrađenim tradicionalnim instrumentima kao što su kantele i talharpa.

Bend kaže da ih inspiriraju zvukovi sibirskog krajolika, a koriste i snimljene krikove gavrana i druge zvukove iz šume pa nije ni čudo da neki njihovu glazbu opisuju kao halucinogenu šetnju tundrom.

Tekstualno su vezani za nordijsku mitologiju, posebice na zbirku od 38 poema ‘Starija (Poetska) Edda’ na staronordijskom jeziku (sjevernogermanski jezik kojim su govorili stanovnici Skandinavskog poluotoka i njihovih prekomorskih posjeda u Vikinškom dobu, sve do oko 1300. godine). 

Njihov posljednji album Torem spjevan je na hantijskom (područje zapadnog Sibira uz rijeku Ob) i staroislandskom, a samo ime znači ‘Veliko nebo’ i ima velik značaj za duhovnost naroda iz tih krajeva.

Nastavi čitati

U trendu